Omgaan met prijsstijgingen en inflatie
De inflatie in Nederland is de laatste maanden gestegen tot bijna 6%, het hoogste niveau sinds de eerste meting zo’n 24 jaar geleden. De prijzen van energie en veel producten die we dagelijks gebruiken gingen omhoog terwijl de meeste inkomens gelijk bleven. Veel mensen maken zich daar zorgen over. Hoe is deze situatie ontstaan en hoe gaat u ermee om?
Wat is inflatie eigenlijk?
De prijs van goederen en diensten kan altijd veranderen. De prijs van een product is afhankelijk van de kosten die
voortkomen uit het maken van dat product. Inflatie ontstaat als bijna alle prijzen van goederen en diensten stijgen. Uw geld wordt dan feitelijk minder waard omdat u er minder voor kunt kopen. Als een brood eerst bijvoorbeeld een euro kostte en een maand later €1,20 dan krijgt u voor die ene euro dus minder brood.
Hoe is deze situatie ontstaan?
Dat de inflatie naar recordhoogte is gestegen, komt vooral door de hogere energieprijzen. Die zijn in heel Europa
met ruim een kwart toegenomen. Daarnaast is er een tekort aan grondstoffen: van computerchips en staal tot koffie en papierpulp. Dat komt doordat tijdens de coronapandemie nauwelijks voorraden zijn aangelegd. Het zijn grondstoffen die niet iedereen bekend in de oren zal klinken: granulaatkorrels, papierpulp en polysiclium. Maar dit zijn de grondstoffen waar andere bedrijven gebruiken om bijvoorbeeld verpakkingsfolie, toiletpapier en zonnepanelen te maken. En doordat de grondstoffen schaars zijn, gaan de prijzen ervan omhoog en dus uiteindelijk ook de prijzen van de producten die u dagelijks gebruikt..
Vooral huishoudens met een laag inkomen of mensen die veel energie verbruiken, komen de prijsstijgingen het hardst aan.
Hamsteren of bezuinigen?
Schaarste en inflatie hebben vaak tot gevolg dat mensen een beetje in paniek raken en gaan hamsteren. Dat is heel
begrijpelijk maar niet verstandig. Op die manier worden producten alleen nog maar schaarser en de inflatie dus groter. Het is beter om te kijken of er zaken zijn waarop u kunt bezuinigen. De kosten van energie kunt u een beetje inperken door de verwarming niet onnodig aan te zetten of een graadje lager, door iets eerder naar bed te gaan, door minder lang te douchen en geen licht te laten branden waar het niet per sé nodig is (zoals buitenverlichting).
Ook op de boodschappen en andere producten kunt u bezuinigen door alleen de dingen te kopen die u écht nodig hebt. Laat dure cadeaus, nieuwe elektronica en nieuwe kleding even achterwege.
Maakt u zich zorgen? Neem contact op.
Inflatie is een verschijnsel dat eens in de zoveel tijd voorkomt maar na een tijd ook weer verdwijnt. U hoeft dus niet bang te zijn dat we voorgoed in deze situatie vastzitten. Maakt u zich toch zorgen en heeft u hulp nodig bij uw maandelijkse financiële situatie, neem dan contact op met de gemeente. U kunt hier advies krijgen en in sommige gevallen heeft u recht op extra toeslagen om de effecten van de inflatie te verminderen.