Gelijkwaardigheid op de werkvloer

We zijn er nog niet, maar wel op de goede weg

Morgen is het internationale Vrouwendag. Na de schokkende berichten over het schandaal bij The Voice of Holland is het duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voor vrouwen gelijkwaardig worden behandeld op een door mannen gedomineerde werkvloer.
 

Ver gekomen maar nog lang niet gelijk

We zijn in de afgelopen decennia ver gekomen. Waar vrouwen eerst alleen de keus tussen ‘huisvrouw’ en ‘moeder’ hadden als carrièreopties, kan een jonge vrouw in Nederland en andere West-Europese landen nu zelf beslissen wat ze wil worden. Arts, rechter, docent, manager of werktuigbouwkundige. Toch blijkt dat de weg naar succes voor vrouwen nog steeds niet zo makkelijk en vanzelfsprekend is als voor mannen. Mannen hebben in een gelijke functie nog steeds een hoger salaris. Van mannen wordt niet verwacht dat zij het vaderschap combineren met hun werk en  worden sneller gepromoveerd naar hoge functies dan vrouwen.
 

Van een foute grap tot seksueel geweld

Een werkende vrouw moet daarnaast ook nog weten om te gaan met allerlei andere problemen die hun werkdag beïnvloeden. Meestal minder zichtbaar, vaak geaccepteerd als ‘normaal’, maar buitengewoon onprettig. De seksueel getinte grappen, de neerbuigende opmerkingen over vrouwen en in het ergste geval ook intimidatie en seksueel geweld. Nu het gesprek hierover is aangewakkerd, blijkt dat het niet om uitzonderingen gaat, maar veelvuldig voorkomt.
 

Door te praten ontstaat begrip

Veel mannen waren oprecht verbaasd toen ze hoorden dat zó veel vrouwen ervaring hadden met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Voor veel vrouwen was dit juist zo gewoon, dat zij verbaasd waren over de verbazing van de mannen. Veel mannen beseffen nu pas dat hun ‘grappen’ helemaal niet zo grappig waren als ze dachten. Veel vrouwen durven er eindelijk iets van te zeggen. Het is goed dat het gesprek hierover is opgestart. Hierdoor begrijpen zowel mannen als vrouwen beter van elkaar wat er mis gaat in dit soort situaties. 


Blijf er niet mee rondlopen

Het zal nog een tijd duren voordat mannen en vrouwen écht volledig als gelijkwaardigen gezien zullen worden op de werkvloer, maar dit is wel weer een stap in de goede richting.

Bent u op de werkvloer op een intimiderende of seksueel grensoverschrijdende manier behandelt, blijf er dan niet mee rondlopen. Praat erover met de vertrouwenspersoon op uw werk of neem contact met ons op voor hulp en advies.