Een rollator? Ik ben toch geen bejaarde!

Een rollator? Ik ben toch geen bejaarde!

‘Wordt het niet eens tijd voor een rollator?’ Die vraag kan veel weerstand opwekken. Hoewel u zelf misschien ook al merkt dat bewegen minder makkelijk gaat, voelt u zich misschien nog veel te jong voor een wandelstok of een rollator. "Ik ben toch geen bejaarde?!", denkt u misschien. Maar stel uzelf deze vraag: Is het het waard om pijn te lijden of dagenlang binnen te zitten, alleen omdat het gebruik van een hulpmiddel u een ongemakkelijk gevoel geeft?

Luister naar uw lichaam

Het is geweldig als u zich nog niet zo oud voelt als u bent. Veel zeventigplussers voelen zich geen dag ouder dan vijftig. Maar toch kan uw lichaam in die twintig jaar achteruit gaan. Het is belangrijk om te luisteren naar wat uw lichaam u vertelt. Heeft u moeite met lopen of voelt u zich snel moe? Een hulpmiddel zoals een rollator of wandelstok kan u juist meer vrijheid en zelfstandigheid geven. En vrijheid betekent ook dat u zelf kunt kiezen waar u heen gaat en wat u doet.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten hulpmiddelen die niet alleen functioneel zijn, maar er ook modern uitzien. Ze zijn ontworpen om u te helpen, niet om u in een stereotyperend hokje van ‘bejaarde’ te forceren. Een stijlvolle wandelstok of een handige rollator die makkelijk in gebruik is, kan een wereld van verschil maken in hoe u zich verplaatst en hoe u zich voelt.

Schaamte aan de kant

Het is niet vreemd dat u zich zorgen maakt over wat anderen denken. Maar uw gezondheid en bewegingsvrijheid zijn toch veel belangrijker dan de mening van anderen? Veel mensen die de stap hebben gezet om een hulpmiddel te gebruiken, voelen zich beter. Ze hebben minder pijn en kunnen weer meer dingen doen die ze leuk vinden. Ook zijn ze minder bang om te vallen en durven daardoor weer vaker de deur uit te gaan dan voorheen.

Onthoud ook dat u niet de enige bent die deze afweging maakt. Er zijn veel mensen zoals u die hebben ontdekt dat een hulpmiddel hen juist meer plezier geeft in het dagelijks leven. Praat eens met anderen om u heen die al met een rollator of wandelstok lopen. Hun verhalen kunnen u laten zien dat het gebruik van een hulpmiddel heel normaal is.

Neem de controle over uw leven

Laat schaamte niet de baas zijn over uw leven. Een hulpmiddel gebruiken betekent niet dat u oud bent, het betekent dat u slim genoeg bent om voor uzelf te zorgen en uw kwaliteit van leven te verbeteren. Ga erop uit, met uw rollator, wandelstok of welk hulpmiddel dan ook. U zult zien hoeveel meer u kunt doen en geniet van uw herwonnen vrijheid!