Een lekker én gezond kerstdiner

Een kerstdiner hoeft echt niet altijd vet te zijn en vol calorieën te zitten. Er zijn genoeg manieren om een gezellige én gezonde kerstmaaltijd te serveren.

We zijn gewend om tijdens de feestdagen onszelf en onze gasten te verwennen op allerlei lekkernijen en een groot diner met meerdere gangen. Heerlijk natuurlijk en gezellig, maar niet echt gezond. Niet zo vreemd dat veel mensen na het gemiddelde kerstdiner zo vol zitten dat ze zich er moe en opgeblazen door voelen. Terwijl dat echt niet nodig is. Er zijn een heleboel kleine aanpassingen mogelijk die een ongezond en zwaar diner omtoveren in een voedzame en verteerbare maaltijd voor jong en oud.
 

Geen hapjes vooraf

Terwijl het eten al staat te pruttelen stoppen we ongemerkt al grote hoeveelheden brood en andere zware hapjes
naar binnen. Tegen de tijd dat het voorgerecht op tafel komt, zitten we eigenlijk al voor de helft vol. Zet dus voor de verandering eens geen brood en smeersels neer of, als je echt je gasten nog even moet laten wachten voor ze aan tafel kunnen, serveer ze een kleine luchtige snack zoals groentesticks met een lichte dipsaus.
 

Heldere soep of kleine salade vooraf

Een vooraf met vlees, deeg of pasta is erg vullend en eigenlijk te zwaar wanneer het hoofdgerecht nog op tafel moet komen. Kies daarom voor een heldere bouillon soep of een groene salade met vruchten of vis. 
 

Wissel wijn af met water

Een goede wijn is natuurlijk erg lekker en gezellig bij een goed diner. Maar ongemerkt gaan er vaak meer wijntjes in dan bedoeld. Serveer de wijn daarom bewust op gepaste momenten maar zorg dat er op tafel ook een paar karaffen met water staan en iedereen een waterglas heeft.
 

Ietsje minder op uw bord

Om een of andere reden lijken de meeste mensen te denken dat overvolle borden en meerdere keren opscheppen het succes van een kerstdiner bepalen. Maar om te genieten van lekker eten hoeft u echt geen enorme hoeveelheden te eten. Met kleinere porties is de smaak nog steeds geweldig en hoeft u uw riem niet een paar gaatjes losser te doen. Neem een voorbeeld aan de sterrenrestaurants en serveer mooi opgemaakte borden met een gepaste portie eten. 
 

Sauzen en jus

Hoe lekker het ook is, de meeste sauzen en jus zijn gebaseerd op boter, mayonaise en olie. Echte dikmakers dus en slecht voor hart en vaten. Kies voor het bereiden van uw diner dus liever voor een beetje plantaardige olie en gebruik dit alleen waar het écht nodig is. Ook op tafel kunt u mayonaise en andere sauzen best vervangen met een sausje op basis van magere yoghurt of, nog beter, door het eten extra smaak te geven met kruiden en een klein snufje zout.