De kracht van een compliment

"Goed gedaan, zeg!" of "Fijn dat je er bent". Het zijn voorbeelden van kleine complimenten die een groot verschil kunnen maken. Waarom is complimenten geven en krijgen zo belangrijk?
 

Een compliment is een klein cadeautje

Kunt u zich herinneren wanneer u voor het laatst een compliment hebt gekregen en van wie? En weet u nog hoe u zich voelde toen u dat compliment kreeg? Misschien een beetje verlegen, misschien ook gevleid en trots. Veel mensen vinden het moeilijk om een compliment aan te nemen omdat ze denken dat ze het niet verdiend hebben. Terwijl iemand die u een compliment geeft, u eigenlijk een klein cadeautje geeft. Zonde om dat niet aan te nemen nietwaar?
 

Heb oog voor de kwaliteiten van de mensen om je heen

Dan draaien we de situatie even om; weet u nog wanneer u voor de laatste keer een ander een compliment gaf? Het zou zomaar kunnen dat u niet meer weet wanneer dat was of tegen wie. Misschien is het wel heel erg lang geleden. Ook complimenten geven vinden sommige mensen lastig. Ze denken misschien niet eens echt over anderen na. En dan is het moeilijk om de mooie en bijzondere kanten van de mensen om je heen te zien. Laat staan ze te benoemen.
 

Complimenten maken mensen gelukkig

Complimenten geven en ontvangen is belangrijk. Aan de ene kant omdat ze de sociale band tussen mensen sterker maken. Aan de andere kant omdat we soms eerst van iemand anders moeten horen dat we het goed hebben gedaan, om het daarna pas zelf te geloven. Complimenten zijn mooi omdat het kleine stukjes erkenning en bevestiging zijn die mensen oprecht gelukkig kunnen maken. Al is het maar voor 10 minuten!
 

Tijd om het toe te passen in de praktijk

Nu u overtuigd bent van de waarde van een compliment, kunt u misschien eens proberen ze bewust aan iemand te geven. Dat hoeft echt niet overdreven uitgebreid. Gewoon een klein moment om een ander te laten weten dat u hem of haar waardeert. En als u toch bezig bent, probeer dan ook eens een compliment écht te ontvangen. Dus niet door het een beetje weg te wuiven maar gewoon te zeggen: ‘Dank je wel. Wat aardig van je.’ U zult zien dat complimenten de wereld een beetje mooier maken.