Te veel stress kan klachten geven. Zoals angsten of een depressie. Neem de tijd om te ontspannen.
Een hoge werkdruk kan werkstress veroorzaken. Hierdoor kunt u psychische en lichamelijke klachten krijgen. Informatie over het voorkomen van een hoge werkdruk vindt u op de website Arboportaal.
Op de websites van MIND en Mentaal Vitaal staan tips en ontspanningsoefeningen. U vindt er ook behandelingen tegen stress.
Heeft u meer hulp nodig? Uw huisarts kan u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog.
Sporten of bewegen kan ook helpen tegen stress. Op de websites van Sportpartner of Jouwbeweegmaatje vindt u iemand om samen mee te sporten. Sportverenigingen vindt u op de website van Team Sportservice Den Helder.
Weet u nog niet welke sport bij u past? Doe dan de test op Sport.nl.
Een wandeling in de natuur kan ook ontspanning geven.
Den Helder heeft een prachtig strand. Daar kunt u lekker uitwaaien. Of ga naar natuurgebied Mariëndal. Loop lekker door de lage duinen en de duingraslanden. Er is ook een mooie waterplas. Duinbosgebied De Helderse Vallei heeft een kinderboerderij, eendenvijver, kinderspeelplaats en uitkijktoren.
Of steek over naar Texel voor een dagtocht.
Vul uw woonplaats in om een beweegmaatje te zoeken.
U vindt de ingang bij de parkeerplaats van het bos ‘Donkere Duinen’.
Psychische klachten zijn bijvoorbeeld een depressie, angsten of onzekerheid. Heeft u hier regelmatig last van? Praat erover met uw partner, familie of vrienden. Of ga naar uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar verdere hulp.
Bij MIND Korrelatie kunt u advies en hulp krijgen. Bel of kijk op de website. Informatie, tips en behandelingen vindt u ook op de websites van Mentaal Vitaal en Kleur je leven.
Wilt u (anoniem) met iemand praten over uw problemen? U kunt 24 uur per dag bellen of chatten met De Luisterlijn.
Ziet u het niet meer zitten? Neem contact op met uw huisarts of psycholoog. Ook kunt u voor (anonieme) hulp terecht bij 113 Zelfmoordpreventie. Bij 113 Zelfmoordpreventie werken vrijwilligers en professionele hulpverleners. Ook kunt u op deze website chatten en online therapie volgen.
Of kijk op de website Interapy of Hey, het is oké.
U kunt ook terecht bij een maatschappelijk werker van MEE & De Wering.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 9.00 - 17.00 uur.
Telefonisch afspraak maken tussen 9.00-12.00 uur.
Als u met MIND Korrelatie wilt appen, voeg dan het nummer 06 13 86 38 03 toe aan de contacten van uw telefoon en start een gesprek. Bereikbaar: ma t/m vrij 09:00 - 18:00 uur.
Dag en nacht een luisterend oor
Soms zijn psychische problemen zo erg dat ze uw hele leven beheersen. U bent bijvoorbeeld erg in de war, erg angstig of u denkt aan zelfmoord. U heeft dan meteen hulp nodig.
Bel uw huisarts. ’s Avonds, ‘s nachts of in het weekend belt u de huisartsenpost. De huisarts kan de crisisdienst bellen om u te komen helpen.
U kunt ook bellen met een hulplijn. Denkt u aan zelfmoord? 113 Zelfmoordpreventie is dag en nacht bereikbaar voor hulp.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur
U meldt zich aan bij GGZ-NHN via uw huisarts.
Omgaan met psychische klachten kan moeilijk zijn. Ook voor familie en vrienden.
Op de website Naasten Centraal vindt u informatie, advies en verhalen van anderen. U kunt ook bellen en mailen.
Op de website Naasten in Kracht kunt u uw verhaal delen met anderen. Hier vindt u ook tips voor familie en vrienden van mensen met psychische klachten.
Verward gedrag kan ontstaan door psychische klachten of dementie. Maakt u zich zorgen om iemand? Meld het bij het Meldpunt zorgwekkend gedrag.
Soms is iemand met verward gedrag een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving. Dan is er meteen hulp nodig. Bel de huisarts of de huisartsenpost voor hulp. Als de situatie levensbedreigend is, belt u 112.
Is de situatie thuis niet meer veilig? Bel dan met Veilig Thuis.
Speciaal voor kinderen met ouders met psychische problemen is er de website Kopstoring.nl.
U kun ook contact opnemen met Meldpunt Vangnet & Advies.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr van 8.30 - 17.00 uur.
Voor steun, advies, tips en online lotgenotencontact van familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen.
Naasten in Kracht is een website voor familieleden en goede vrienden van mensen met een psychische kwetsbaarheid.