Heeft u recht op hulp van de gemeente? Dan krijgt u meestal een Wmo-voorziening. Die is bedoeld om te zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen. En dat u de dagelijkse dingen kunt blijven doen. Een Wmo-voorziening kan van alles zijn. Bijvoorbeeld:
Een Wmo-voorziening is een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening:
Sommige voorzieningen zijn eenmalig. Andere voorzieningen zijn tijdelijk. Op de website van de gemeente vindt u meer informatie.
Als de gemeente u een Wmo-voorziening toewijst, kunt u kiezen uit:
Kiest u voor zorg 'in natura'? Dan kiest de gemeente welke zorg u krijgt en van wie. U kunt ook kiezen om uw zorg of hulp in te kopen met een pgb. U regelt dit zelf.
Met de eigen bijdrage betaalt u een deel van de kosten voor zorg uit de Wmo of Wlz. Het CAK stelt de hoogte van uw eigen bijdrage vast. Bereken de maximale hoogte van de eigen bijdrage met het rekenprogramma van het CAK. Of gebruik hiervoor de app. Ook kunt u het CAK bellen voor hulp bij het invullen.
Kunt u de eigen bijdrage voor uw zorg niet betalen? Als u een laag inkomen heeft, kunt u zich via de gemeente aansluiten bij de collectieve zorgverzekering. U krijgt dan in sommige gevallen uw eigen bijdrage terug via uw verzekering.
Heeft u extra hulp, informatie of advies nodig? U kunt hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Die vindt u bij MEE & De Wering, bij Mantelzorgcentrum en bij RCO De Hoofdzaak.
Het Mantelzorgcentrum is het expertisecentrum mantelzorg voor de Kop van Noord-Holland.
Klik op Ik zoek hulp.
Openingstijden: ma t/m vr 8.30-17.00 uur. Telefonisch aanmelden tussen 9.00-12.00 uur.
Openingstijden balies Klantcontactcentrum:
Alleen open voor dringende zaken op afspraak vanwege coronavirus.
Telefonisch afspraak maken: ma t/m vr 8.30 - 12.00 uur
Openingstijden balies Klantcontactcentrum:
Telefonisch afspraak maken: ma t/m vr 8.30 - 12.00 uur