Mantelzorg is zorg voor zieke familieleden, vrienden of buren. Een mantelzorger verzorgt of helpt met dagelijkse activiteiten en krijgt daar niet voor betaald. Hier vindt u advies en hulp voor mantelzorgers.
Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.
Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.
Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Vraag de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.
Op de site van Rijkswaterstaat vindt u meer informatie over het bouwen of aanpassen van een woning voor mantelzorg.
Telefonisch spreekuur: ma t/m vr van 8.30 - 12.00 uur
Voor een bezoek aan de balies moet u altijd eerst een afspraak maken.
Bij de receptie in het stadhuis is een afspraak niet nodig. U kunt er bijvoorbeeld uw paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksel BRP (Woningstichting) afhalen.
Voor bijvoorbeeld Wmo, participatie, uitkering, bijzondere bijstand of schuldhulpverlening. Maak eerst een afspraak.
MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website van MantelzorgNL staat veel informatie over mantelzorg. U kunt MantelzorgNL ook bellen als u vragen heeft of uw verhaal kwijt wilt.
Elke mantelzorger heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Meer informatie hierover leest u op de website van MantelzorgNL.
Bent u op zoek naar informatie en advies voor mantelzorgers van mensen met dementie? Kijk dan op de websites DementieOnline of Dementie.nl.
Vraag hulp aan familie, vrienden of een vrijwilliger. Er zijn gratis apps die helpen de zorg met elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld Hello 24/7. Dit is een gedeelde agenda waarmee u samen de zorg regelt.
Of maak gebruik van respijtzorg. Bij respijtzorg neemt iemand de mantelzorg tijdelijk van u over. Respijtzorg kan af en toe of op vaste momenten. Er zijn verschillende vormen:
Uw vervanger kan een vrijwilliger of een professional zijn. Dat hangt af van de zorg die nodig is. Misschien komt u in aanmerking voor hulp van Handen-in-Huis. Kijk op de website hoe dat werkt. Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Vraag dan respijtzorg aan bij de gemeente. U kunt ook altijd terecht bij uw huisarts.
U kunt contact opnemen met het Mantelzorgcentrum voor meer informatie over respijtzorg en voor lotgenotencontact. Humanitas biedt hulp met een Vriendschappelijk Huisbezoek. Kijk op de website voor meer informatie.
Het Mantelzorgcentrum is het expertisecentrum mantelzorg voor de Kop van Noord-Holland.
Openingstijden balies Klantcontactcentrum:
Alleen open voor dringende zaken op afspraak vanwege coronavirus.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m do 08.30 - 16.30 uur, vrijdag 09.00 - 14.00 uur.
De mantelzorgwaardering is een cadeautje van de gemeente aan een mantelzorger. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een kortingsbon, praktische ondersteuning of een geldbedrag. Bij het Mantelzorgcentrum vindt u meer informatie over het aanvragen van het mantelzorgcompliment. Kijk op de website.
Het Mantelzorgcentrum is het expertisecentrum mantelzorg voor de Kop van Noord-Holland.