Praat erover. Bijvoorbeeld met de vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts van de organisatie waar u werkt. Probeer samen het pesten te stoppen. Praat ook met uw werkgever. De werkgever is verplicht pesten op het werk tegen te gaan.
Doet de werkgever niet genoeg? Dan kunt u een klacht indienen.
Op de website van het Juridisch Loket staat meer over wat u kunt doen. Op Pestenopdewerkvloer.nl staan tips en verhalen van anderen.
Wordt uw kind op school gepest? Praat erover met de leerkracht van uw kind. Of met de vertrouwenspersoon van de school. Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staat veel informatie.
Vaak gebeurt het pesten via internet. Bijvoorbeeld door te schelden op sociale media. Of door het verspreiden van een naaktfoto. Kijk op de websites Meldknop.nl en Help wanted voor advies en hulp.
Wil uw kind met iemand praten? Dat kan via Pestweb of de Kindertelefoon.
Pesten via internet en telefoon heet cyberpesten. Nu jongeren veel achter de computer zitten, gebeurt dit steeds vaker. Kijk wat er tegen cyberpesten te doen is op de websites Mediawijsheid.nl en Veilig Internetten en NJI Mediaopvoeding. Op Vraag het de politie.nl vindt uw kind antwoord op vragen over veiligheid.
Misschien is een weerbaarheidstraining iets voor uw kind. Kijk op de website van MEE & De Wering voor meer informatie.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr van 8.30-17.00 uur.
Bij De Kindertelefoon werken vrijwilligers, die aan kinderen en jongeren de mogelijkheid bieden om in vertrouwen te praten over een probleem. Kinderen krijgen advies, informatie en ondersteuning.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 13.00 - 15.00 uur.
Ook pesters hebben hulp nodig om te stoppen met pesten. Praat erover met de leerkracht van uw kind. Of met de vertrouwenspersoon van de school. Kijk op Pestweb en de website van het Nederlands Jeugdinstituut voor informatie en advies.
Ook op Stop pesten nu vindt u informatie.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 13.00 - 15.00 uur.