Kinderopvangtoeslag is geld van de Rijksoverheid om de kinderopvang te helpen betalen. U vraagt kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Doe dit binnen 3 maanden, dan loopt u geen toeslag mis. De Belastingdienst betaalt kinderopvangtoeslag tot 3 maanden terug.
Of u recht heeft op kinderopvangtoeslag hangt onder andere af van:
Peuterspeelzalen vallen ook onder kinderopvang. U kunt dus ook kinderopvangtoeslag aanvragen als uw kind naar de peuterspeelzaal gaat. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.
De gemeente betaalt soms ook mee aan de kosten van de kinderopvang. Bijvoorbeeld als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag maar wel kinderopvang nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat u een ziekte of beperking heeft. Of omdat u een bijstandsuitkering krijgt en cursussen volgt om werk te vinden.
In het Landelijk Register Kinderopvang vindt u de opvangvoorzieningen die de overheid heeft goedgekeurd.
Wilt u hulp bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag? Bij de Informatiewinkel van MEE & De Wering kunt u terecht voor hulp en advies. Of bij het kinderdagverblijf van uw kind.
Maatschappelijke hulpverlening telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 9.00 - 11.00 uur;
Inloopspreekuur sociaal-juridische hulpverlening: dinsdag 9.00 - 11.00 uur;
Sociaal juridische hulpverlening op afspraak: maandag en woensdag 10.00 - 12.00 uur.
Er zijn verschillende soorten opvang voor kinderen.
Kijk op de website van het Landelijk Register Kinderopvang voor opvang bij u in de buurt.
Of kijk op de website van Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH), Kappio of Kinderdagverblijven Den Helder.
Meer informatie over gastouders vindt u op de website van Boink.
Ook opa, oma of een buurvrouw kunnen gastouder zijn. Als ze ingeschreven zijn bij een gastouderbureau, kunt u hen een bedrag betalen en krijgt u ook kinderopvangtoeslag. Let op: het oppasloon kan gevolgen hebben voor een uitkering, pensioen of toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag. Neem contact op met de Belastingdienst voor meer informatie.
Heeft uw kind een ontwikkelingsachterstand? Schrijf het in bij een speciale peuteropvang of kinderdagverblijf. Dit heet een voorschool. Uw kind krijgt dan extra hulp bij het leren. Er is ook een vroegschool. Dat is een speciale groep op de basisschool. Maak een afspraak bij het consultatiebureau of uw huisarts voor meer informatie. Lees ook de informatie van de Rijksoverheid.
Inloopspreekuur consultatiebureau: dinsdag 13.30-14.30 uur
Gratis hulp bij aanvragen Toeslag Kinderopvang.