Wordt uw kind op school gepest? Praat erover met de leerkracht van uw kind. Of met de vertrouwenspersoon van de school. Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staat veel informatie.
Vaak gebeurt het pesten via internet. Bijvoorbeeld door te schelden op sociale media. Of door het verspreiden van een naaktfoto. Kijk op de websites Meldknop.nl en Help wanted voor advies en hulp.
Wil uw kind met iemand praten? Dat kan via Pestweb of de Kindertelefoon.
Pesten via internet en telefoon heet cyberpesten. Nu jongeren veel achter de computer zitten, gebeurt dit steeds vaker. Kijk wat er tegen cyberpesten te doen is op de websites Mediawijsheid.nl en Veilig Internetten en NJI Mediaopvoeding. Op Vraag het de politie.nl vindt uw kind antwoord op vragen over veiligheid.
Misschien is een weerbaarheidstraining iets voor uw kind. Kijk op de website van MEE & De Wering voor meer informatie.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr van 8.30-17.00 uur.
Bij De Kindertelefoon werken vrijwilligers, die aan kinderen en jongeren de mogelijkheid bieden om in vertrouwen te praten over een probleem. Kinderen krijgen advies, informatie en ondersteuning.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 13.00 - 15.00 uur.
Ook pesters hebben hulp nodig om te stoppen met pesten. Praat erover met de leerkracht van uw kind. Of met de vertrouwenspersoon van de school. Kijk op Pestweb en de website van het Nederlands Jeugdinstituut voor informatie en advies.
Ook op Stop pesten nu vindt u informatie.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 13.00 - 15.00 uur.
Spijbelen is zonder toestemming wegblijven van school. Een kind dat spijbelt houdt zich niet aan de leerplicht. Dat is strafbaar.
Spijbelt uw kind? Bespreek het met de school. Kijk ook wat u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld zorgen dat u het rooster van uw kind kent. Loopt het uit de hand? Vraag de school wie u verder kan helpen.
Ieder kind heeft recht op onderwijs. Als uw kind niet naar school gaat, kan het een achterstand in de ontwikkeling oplopen. U kunt meerdere dingen doen:
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr van 8.30-17.00 uur.
Zit uw kind op de basisschool? Neem contact op met de leerkracht van uw kind of de intern begeleider (IB'er). Zij helpen uw kind en u verder.
Gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs? Neem contact op met de mentor van uw kind. Daar kunt u terecht met uw vragen. Heeft uw kind begeleiding nodig bij het huiswerk maken? Of heeft het last van faalangst? Ga naar de mentor. Hij of zij zorgt ervoor dat uw kind de juiste begeleiding krijgt.
Huiswerkbegeleiding vindt u bijvoorbeeld bij 4 Young Talent of op Huiswerkbegeleiding.nl. Op de website Leren is een makkie krijgt uw kind tips en ezelsbruggetjes.
Denkt u dat uw kind dyslexie heeft? Neem dan contact op met OBD Noordwest. Zij kunnen dyslexie vaststellen en behandelen.
Gaat het om problemen met iemand op school? U kunt bellen met de vertrouwenspersoon voor onderwijs van de GGD Hollands Noorden.
Misschien is een Bikkeltraining geschikt voor uw kind. Kijk op de website voor meer informatie.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr van 8.30-17.00 uur.
Rechts vindt u alle Bikkeltrainingen.
Soms geeft het gedrag van een kind problemen. Voor het kind zelf, of voor de mensen om hem heen. Voorbeelden van gedragsproblemen zijn:
Maakt u zich zorgen over het gedrag van uw kind?
Kijk op de website van GGD Hollands Noorden of ga langs bij het opvoedspreekuur. U kunt ook contact opnemen met MEE & De Wering. Of vraag advies aan het Team Jeugd en Gezin van de gemeente.
Maak telefonisch een afspraak voor het opvoedspreekuur van ma t/m vr van 8.30-16.30 uur.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.30-17.00 uur.
Openingstijden balies Klantcontactcentrum:
Alleen open voor dringende zaken op afspraak vanwege coronavirus.
Telefonisch afspraak maken: ma t/m vr 8.30 - 12.00 uur