U moet samen met uw ex-partner een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over waar uw kind gaat wonen en hoe u samen de zorg en opvoeding regelt. Ook wordt in het ouderschapsplan een omgangsregeling vastgelegd. U en uw ex-partner moeten zich hieraan houden. En er staan afspraken in over hoe u elkaar informeert. Bijvoorbeeld over belangrijke zaken van uw kind. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Na de scheiding moet u samen de kosten voor de zorg en opvoeding betalen. Deze kosten heten alimentatie. Hoe hoog deze kosten zijn en wie aan wie betaalt, komt ook in het ouderschapsplan te staan. Lees meer over kinderalimentatie op de website van het Nibud.
Wilt u hulp bij het maken van het ouderschapsplan? Neem contact op met MEE & De Wering.
U kunt ook opvoedkundig advies vragen bij GGD Hollands Noorden.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 9.00 - 17.00 uur.
Telefonisch afspraak maken tussen 9.00-12.00 uur.
Maak telefonisch een afspraak voor het opvoedspreekuur van ma t/m vr van 8.30-16.30 uur.
Op de website Rechtwijzer staat veel informatie over alles wat met scheiden te maken heeft. Zoals hoe het zit met uw woning en kinderen.
Betaalt uw ex-partner zijn of haar deel van de kosten niet? Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) helpt u het geld toch te krijgen. Gaat het om kinderalimentatie voor een kind van 18 jaar of ouder? Dan moet uw kind zelf een verzoek indienen bij het LBIO. Of het verzoek van de andere ouder ondertekenen.
U kunt ook gratis advies vragen aan het Juridisch Loket.
Of ga langs bij de Rechtswinkel Noord-Holland Noord. Maak eerst een afspraak via e-mail.
Gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen.
Inloopspreekuur:
U kunt een afspraak alleen via e-mail maken. Klik op de vestiging van uw keuze voor het adres.
Op de website Jonge Helden staat informatie voor kinderen. Uw kind kan hier video's van andere kinderen bekijken of een vraag stellen.
Op de website Villa Pinedo krijgt uw kind hulp en advies. Met hun eigen online Buddy kunnen kinderen ervaringen uitwisselen en praten over emoties.
Wil uw kind met iemand praten? Het kan bellen met de Kindertelefoon. U kunt ook een afspraak voor uw kind maken bij de huisarts.
Op JouwGGD.nl kan uw kind direct met iemand chatten over problemen.
Oudere kinderen kunnen terecht bij de De Luisterlijn.
Uw kind kan op de site Ouders uit elkaar informatie vinden die past bij zijn of haar leeftijd.
Heeft u kind vragen over wetten en regels? De Kinder- en jongerenrechtswinkel en de Kinderombudsman hebben antwoorden.
Dag en nacht een luisterend oor
Bij De Kindertelefoon werken vrijwilligers, die aan kinderen en jongeren de mogelijkheid bieden om in vertrouwen te praten over een probleem. Kinderen krijgen advies, informatie en ondersteuning.
Het is belangrijk dat u met uw partner goede afspraken maakt. Wilt u met iemand praten of zoekt u iemand die kan bemiddelen? Maak een afspraak met een maatschappelijk werker van MEE & De Wering. U kunt ook altijd terecht bij uw huisarts.
Schakel zo nodig een mediator of advocaat in.
Klik op Ik zoek hulp.
Openingstijden: ma t/m vr 8.30-17.00 uur. Telefonisch aanmelden tussen 9.00-12.00 uur.
Op de websites van het Juridisch Loket en Wijzer in geldzaken staat veel informatie over geldzaken bij een scheiding. Juridisch Loket geeft ook gratis advies.
Heeft u samen een kind? Na de scheiding moet u samen met uw ex-partner de kosten voor de zorg en opvoeding blijven betalen. In een ouderschapsplan maakt u hier afspraken over. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Heeft u recht op alimentatie maar betaalt uw ex-partner niet? Vraag dan hulp aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.
Komt u er niet uit? Vraag hulp aan een vrijwilliger van Humanitas Thuisadminstratie of Noordkopvoorelkaar.
Inloopspreekuur:
Vrijwilligerspunt van MEE & De Wering.
Het vrijwilligerspunt is vanwege corona tijdelijk gesloten. Er is nu helaas geen mogelijkheid tot bezoeken.
Ze zijn wel te bereiken via telefoon en e- mail.