Wat is overgewicht en hoe ga je het tegen?

Om te bepalen of u een gezond gewicht heeft, kunt u kijken naar uw BMI (Body Mass Index). De BMI is een internationaal gebruikte berekening die inschat of uw gewicht in balans is met uw lengte, leeftijd en gender. Over het algemeen is een BMI tussen 20 en 25 een gezond gewicht. Alles wat hierboven is valt als volgt in de categorieën overgewicht, obesitas en morbide obesitas:

  • BMI 25 tot 30 = Overgewicht
  • BMI 30 tot 35 = Obesitas
  • BMI 35+ = Morbide obesitas

Check je BMI op de BMI meter van het voedingscentrum. Houd rekening met de resultaten wanneer u zwanger of speciaal getraind bent, borstvoeding geeft óf van Aziatische afkomst bent. Voor een meer nauwkeurigere uitkomst kunt u uw middelomtrek meenemen in de berekening. U berekent dit door een meetlint rond de buik te leggen ter hoogte van de navel en het aantal centimeters te noteren. Ieder lichaam is namelijk anders, en uw middelomtrek geeft een goede inschatting van de vetverdeling van uw lichaam.


Gun uzelf een gezond lichaam

Niet iedereen hoeft in maatje 36 te passen en het is goed om vrede te hebben met uw unieke eigenschappen en uiterlijke kenmerken. Accepteren dat u niet ‘perfect’ bent is een vorm van zelfliefde en deze positieve drive helpt u om goed voor uzelf te zorgen.

Dat betekent ook dat u misschien beter kunt en gezondere keuzes kunt maken. Houd in uw achterhoofd dat obesitas ongezond is. Overgewicht belast uw hart zwaarder, verhoogt uw bloeddruk en cholesterol én kan leiden tot diabetes. Door af te vallen kunt u het risico op hartproblemen en andere ziekten verkleinen.  


Wat te doen tegen overgewicht?

Maakt u zich niet direct grote zorgen wanneer u eventueel (ernstig) overgewicht heeft. Ook als u (morbide) obese is het niet te laat om weer op een gezond gewicht te komen. Er is namelijk genoeg aan te doen als u dat wilt. Leest u mee?


Vind begeleiding

U hoeft lang niet alles zelf te doen. U kunt in gesprek met uw huisarts, een voedingsdeskundige of personal trainer. Als u gebrek aan motivatie of discipline heeft, kunt u misschien zelfs aan de slag met een lifestyle coach die u helpt om ongezonde patronen te doorbreken.


Zorg voor een plan

Wanneer u een plan heeft, heeft u een richting. Dit geeft u focus op waar u naartoe wilt, zodat u uit kunt puzzelen hoe daar te komen. Over het algemeen komt u al een heel eind met een plan dat bestaat uit een voedingsschema met gezonde voeding en dagelijkse trainingsschema’s die langzaam steeds intenser worden naarmate uw conditie verbetert. Ook voldoende rust is essentieel om dit allemaal vol te kunnen houden! 


Eten

Als u af wilt vallen is het zaak dat u meer calorieën verbrandt dan dat u consumeert. Het is dus belangrijk om te letten op koolhydraatarm voedsel, zoals vlees, vis en peulvruchten. Eet ook voldoende fruit en groenten. Deze zijn laag in calorieën en vet, maar hoog in vezel, vitaminen en mineralen. Ook kunt u letten op hoeveel en hoevaak u gedurende de hele dag eet. In plaats van drie grote maaltijden kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld zes kleinere porties over de dag te verdelen. Zo eet u niet alleen lichter, maar ook minder.


Bewegen

De vuistregel voor volwassenen en ouderen is: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Bij voldoende beweging moet u denken aan minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Denk aan wandelen, fietsen en zwemmen! Om af te vallen is het advies om elke dag in elk geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Hiervoor kunt u ook twee of drie keer per week naar de sportschool óf meedoen aan groeps- of buitenactiviteiten.


Voldoende rust

Naast beweging is rust ook van cruciaal belang. Rust zorgt ervoor dat uw spieren na inspanning weer kunnen opbouwen en groeien. Daarnaast kan voldoende slaap ervoor zorgen dat u overdag minder eetlust heeft, waardoor u calorie-inname lager blijft.