Orgaandonatie: ja, nee of misschien?

Denkt u wel eens na over wat er met uw lichaam gebeurt als u overlijdt? Het is misschien een beetje akelig om over na te denken, maar het is ook heel belangrijk om bij stil te staan. Iedereen in Nederland is namelijk automatisch opgenomen in het donorregister. Daar kunt u zelf aangeven wat er met uw lichaam moet gebeuren wanneer u overlijdt. Maar hoe maakt u zo’n keuze?

Voor we het hebben over de keuze zelf, is het goed om te weten wat orgaan- en weefseldonatie precies inhoudt. Donatie is soms mogelijk wanneer je nog leeft, maar we hebben het in dit artikel alleen over orgaandonatie bij overlijden. Bij orgaandonatie wordt een orgaan of weefsel afgestaan aan iemand waarbij een orgaan niet (goed) meer functioneert. Dit houdt in dat, wanneer een donor overlijdt, een arts organen uit het lichaam haalt en bij een patiënt die deze nodig heeft, plaatst. Hiervoor zijn strenge protocollen in Nederland. 
 

Maak een bewuste keuze

Sommige mensen hebben een sterke mening over orgaandonatie; zij willen dit duidelijk wel of niet. Anderen laten het over aan hun familie of partner. Wat u ook kiest, het is belangrijk om dit met uw naasten te bespreken. Mocht u komen te overlijden, weten uw naasten waar ze aan toe zijn. Daarnaast is het belangrijk om uw keuze vast te leggen in het Donorregister. Zo weet u zeker dat uw wens goed is vastgelegd. 


Het Donorregister

In Nederland staat ieder individu van 18 jaar en ouder geregistreerd in de het Donorregister. Hier kunt u, met behulp van uw DigiD, aangeven of u donor wilt zijn of niet. Er zijn verschillende opties: 

  • Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie
  • Ja, ik geeft toestemming voor orgaandonatie, maar alleen voor bepaalde organen/weefsel
  • Nee, ik geef geen toestemming voor orgaandonatie
  • Mijn partner of familie beslist
  • Een door mij gekozen persoon beslist 

Geeft u niets door in het Donorregister? Dan gaat de arts er vanuit dat u geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie en kunnen uw organen dus gedoneerd worden.
 

Hoe werkt orgaandonatie?

Om organen te kunnen doneren, moet de donor in het ziekenhuis overlijden. Daar wordt, nadat de arts volgens een streng protocol heeft vastgesteld dat de donor is overleden, het hart kloppende gehouden. Daardoor blijft het bloed in de overledenen stromen en blijven organen in goede staat. Ondanks dat het hart kloppende blijft, leeft de patiënt niet meer. De oorzaak van het overlijden bepaalt hoe de donatieprocedure verder verloopt en welke organen daarna voor donatie geschikt kunnen zijn. Weefseldonatie kan vaak nog wel als iemand niet in het ziekenhuis overleden is. Lees hier meer informatie over de donorprocedure
 

Heeft u nog vragen? 

De Nederlandse overheid heeft een handige website waar zij vragen over orgaandonatie en weefseldonatie beantwoorden. Bekijk hier alle vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u ook contact opnemen met het Donorregister.