Ik voel me eenzaam

De bladeren beginnen van de bomen te vallen, de dagen worden korter en het wordt weer kouder: de zomer maakt langzaam plaats voor de herfst. In deze tijd beginnen veel activiteiten weer: sportclubs, scholen, werk. Hierdoor heeft u misschien wat minder tijd voor uw vrienden en familie, waardoor u zich alleen kunt voelen. Dit is helemaal niet vreemd, maar wel heel vervelend. In dit blogbericht leest u waarom u zich in deze periode eenzaam kunt voelen en wat u ertegen kunt doen.


Herfstdip?

Veel mensen ervaren in deze periode een emotionele dip waarin ze zich eenzaam of somber voelen. Dit heeft onder andere te maken met de afname van de hoeveelheid zonlicht die u krijgt. Zonlicht is erg belangrijk voor de aanmaak van serotonine. Dit is een stofje dat helpt bij het reguleren van uw gemoedstoestand. Als er minder zonlicht is, wordt er minder serotonine aangemaakt. Hierdoor kunt u zich minder zelfverzekerd, niet lekker in uw vel, somber of alleen voelen.

Zorg daarom dat u genoeg zonlicht krijgt. Uit onderzoek is gebleken dat 30 minuten in de buitenlucht er al voor kan zorgen dat u zich een stuk beter voelt. Een manier om dit te bereiken, is door tijdens uw lunchpauze een stukje te wandelen, of dagelijks een extra lange wandeling te maken met de hond.


Een sport- of hobbyclub

Deze maand beginnen er weer veel activiteiten, clubs en groepen. Bij veel clubs start in september het nieuw seizoen na een zomerstop. Dit is een mooi moment om in te stappen. Op deze manier leert u (nieuwe) mensen kennen, of komt u weer in contact met oude vrienden of kennissen. Wanneer u een hobby heeft waarvan u niet zeker weet of er een groep voor is, kijk dan online op sociale media of andere lokale platformen. Vindt u niet wat u zoekt? Overweeg dan eens om zelf het initiatief te nemen en plaats een oproep op sociale media of lokale media om mensen te vinden met dezelfde hobby’s of interesses. 


Onder de mensen zijn

Het kan ook zijn dat u zich alleen voelt, maar niet per se behoefte heeft aan sociaal contact, of om nieuwe vrienden te maken. Wanneer u dit ervaart, kan het helpen om simpelweg onder de mensen te zijn. Alleen al door onder de mensen te zijn, kan het gevoel van eenzaamheid een stuk minder worden. Ga bijvoorbeeld eens iets drinken bij een lokaal café, iets eten bij een restaurant, of een boek lezen in de bibliotheek.


Vrienden online ontmoeten

Wanneer u zich eenzaam voelt omdat u niet in staat bent om uw vrienden of familie regelmatig te zien, kunt u ook online contact opnemen. Het internet maakt het mogelijk om direct in contact te komen met mensen over de hele wereld. U zou bijvoorbeeld kunnen afspreken om te videobellen of spraakberichten uit te wisselen. Het zien van het gezicht van uw vriend of familielid, of het horen van zijn of haar stem, kan heel veel betekenen. Het kan u helpen zich minder alleen te voelen.

Als u zich af en toe alleen voelt, is dat dus helemaal niet vreemd. Het hoort bij deze periode van het jaar, maar er zijn gelukkig wel heel wat dingen die u ertegen kunt doen.