Bent u financieel fit?

Onze financiële gezondheid is misschien belangrijker dan u denkt. Financiële zorgen door bijvoorbeeld schulden kunnen namelijk stress veroorzaken. Maar hoe financiële zorgen ontstaan, hoe u ze kunt voorkomen of hoe u ze oplost, is per persoon heel verschillend. De een vindt dat geld moet rollen, de ander draait ieder dubbeltje om. Welke van de twee bent u? Lees in dit artikel hoe u dan het beste met uw geld kunt omgaan. 
 

Verschillende geldtypes

Hoe u uw geld uitgeeft, hangt af van de normen en waarden die u hanteert in het leven. Vindt u zekerheid belangrijk? Dan zult u waarschijnlijk gemakkelijk geld kunnen sparen. Wilt u zoveel mogelijk genieten? Dan geeft u misschien makkelijker geld uit aan uitjes of vakanties. Als u financieel gezond wilt blijven, is het goed om hiervan bewust te zijn. Zo weet u namelijk ook waarom u geld uitgeeft. 

Dit is ook een goede manier om uw geld te verdelen. U kunt het immers maar één keer uitgeven. Veel sparen én veel op vakantie én nieuwe kleren, is met een gemiddeld salaris vaak niet haalbaar. Bekijk daarom eerst wat u aan inkomen ontvangt en welke vaste lasten daar weer vanaf moeten, zoals gas, water, energie, telefonie en gezondheidszorg. Hoeveel houdt u over? Dat is het bedrag dat u kunt uitgeven aan de dingen die u belangrijk vindt. 


U bent het ‘geld moet rollen’-type

Als u liever van het leven geniet dan dat u geld op uw spaarrekening hebt, is het belangrijk dat u bewust bent van de prijskaartjes die aan ‘genieten’ hangen. Misschien vindt u het heerlijk om luxe uit eten te gaan, maar geniet u er net zo van om zelf thuis uitgebreid te koken. Genieten is daarmee dus ook keuzes maken. Bewust zijn van wat voor u belangrijk is in het leven, helpt daar bij. 

Genieten wordt nog leuker als u zorgeloos kunt genieten. Daarom is het ook belangrijk om geld te sparen voor als bijvoorbeeld de wasmachine stuk gaat. Spaar een vast bedrag per maand dat u alleen mag gebruiken wanneer u het écht nodig heeft. Zo blijft u financieel fit. 
 

U bent het ‘ik draai ieder dubbeltje om’-type

Bent u zich bij iedere uitgave bewust van de kosten? Dan staat u er waarschijnlijk financieel goed voor. U bent voorbereid op het onzekere en heeft een uitgavenpatroon dat u een gerust gevoel geeft. Toch is het ook belangrijk om u af te vragen of het ook een gelukkig gevoel geeft. Natuurlijk is geluk niet te koop, maar misschien kunt u met kleine uitgaven ook wat meer genieten van het leven.

Dit kan bijvoorbeeld al door uw favoriete wasmiddel te kopen, ook als is dat niet de goedkoopste optie. Of trakteer uzelf soms op een kop koffie bij die leuke koffietent, ondanks dat u thuis ook koffie heeft. Deze kleine dingen, kunnen een gewone dag toch een stuk leuker maken.
 

U bent geen van beide en heeft geldzorgen

Wil u eigenlijk verstandig om gaan met geld maar lukt dit niet? Of is de maand altijd langer dan uw salaris? Dan is het belangrijk om goed naar uw financiële situatie te kijken. De gemeente kan u daarbij helpen. Neem gerust contact met ons op als u zich zorgen maakt over geld.